April; vaccineer je konijn!

Beste dierenliefhebber,

Het voorjaar staat voor de deur en daarmee gaat ook het muggenseizoen van start.

We willen er voor kunnen zorgen dat uw konijn beschermd is tegen de dodelijke infectieziekten Myxomatose , RHD1 en RHD2.  Dat kan met een vaccinatie, het is bij deze vaccinatie juist van belang deze in het voorjaar aan het konijn toe te dienen. Goed nieuws is dat er inmiddels een vaccin verkrijgbaar is dat tegen deze 3 ziekten een jaar (!)  lang bescherming geeft.

In de maand april bieden we deze vaccinatie aan tegen het actietarief van € 37,50 per konijn.

Uw konijn wordt voorafgaand algemeen onderzocht, eventueel nageltjes geknipt en er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen.

U kunt een afspraak maken, online  via www.dkavv.nl of telefonisch.

Hebt u vragen, contact ons gerust,

Hartelijke groet,

Het team van Dierenkliniek Amstel, Vecht & Venen

 

PS. Een konijn zit het liefst samen met een ander konijn....:

 

Hieronder meer informatie over deze besmettelijke ziekten:

 

Myxomatose is een soort pokkenvirus en  wordt via wilde konijnen verspreid door konijnenvlooien en muggen.  Deze ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. 
De symptomen die hier bij horen zijn onder andere: 
Dikke, vochtige zwellingen op het hoofd, gezwollen oogleden, gezwollen lippen en zwellingen aan de binnenkant van het oor. Ook kunnen er gezwellen optreden rond de anus en geslachtsorganen. 
Deze zwellingen kunnen op den duur zo groot worden, dat er voor het dier geen overlevingskans mogelijk is. 
Kans op genezing van deze ziekte is zelfs met goede verzorging en antibiotica zeer klein. 
Preventief vaccineren is de enige manier uw konijn te beschermen. . De maand april is de beste periode van vaccineren:  het risico op besmetting is namelijk  in  zomer en herfst het grootst.

 

RHD/VHS, Viraal Haemorrhagisch Syndroom, is een nog dodelijker virus dan Myxomatose.
Dit virus kan zich op alle mogelijke manieren verspreiden. 
Er zijn 2 types van deze variant. VHS 1 komt sinds 1984 voor in ons land, VHS type 2 pas de laatste paar jaren.  De ziekte verloopt zeer snel, 1-5 dagen.  Symptomen zijn diarree, lusteloosheid en niet willen eten. Soms komt er bloed uit de neus.  De meeste dieren overleven het niet.        De ziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal (zoals kooien, voederbakken en drinkflesjes) kan het overgebracht worden. Door direct onderling contact tussen konijnen en door stekende insecten kan het ook worden overgebracht.
Let op: op plaatsen in het wild waar wilde konijnen voorkomen kan vers geplukt gras besmet zijn! Als u als eigenaar in het gras loopt waar veel wilde konijnen rondlopen kunt u via de schoenzolen het virus overdragen aan u eigen konijn.
De ziekte is niet te behandelen, alleen te voorkomen door te vaccineren.