Chirurgie

De chirurgische ingrepen worden in principe op het bedrijf uitgevoerd.
U kunt denken aan keizersnede, lebmaagdislocatie, tylomen verwijderen of een navelbreuk bij het kalf.
 
Lebmaagdislocatie
Zowel een verplaatsing van de lebmaag naar links als naar rechts kan operatief verholpen worden. Dit kan op de “Utrechtse methode” over links, waarbij de lebmaag onderin de buik wordt vastgezet. Een alternatief is de methode over rechts, waarbij we gas uit de lebmaag laten lopen en de ophangband van de lebmaag rechts in de buikwond vasthechten.
 
Tyloom verwijderen
Een tyloom is een woekering van de tussenklauwhuid, vaak als gevolg van een tussenklauwontsteking of stinkpoot. Het is een chronische aandoening, waar de koeien behoorlijk kreupel door zijn en afvoer van het dier soms de enige mogelijkheid is. Bovendien zijn tylomen vaak pijnlijk.
De tyloom kan verwijderd worden met een thermocauter, een soort elektrisch mes.
Hierbij wordt het tyloom zelf en een groot gedeelte van het vetweefsel uit de klauw verwijderd, waardoor recidief nauwelijks meer voorkomt. Er wordt een drukverband aangelegd en het dier moet enige dagen in het strohok. De operatie wordt onder lokale verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer een uur. Al met al een behoorlijke ingreep dus, maar vaak met goed resultaat.
 
Navelbreuk
Een navelbreuk komt regelmatig voor bij kalveren. Indien het een goed fokdier betreft, is het zeker de moeite waard om deze operatief te verhelpen. De breuk wordt vrijgemaakt en de randen van buikwand worden met losse hechtingen weer tegen elkaar aangetrokken. Belangrijk is om dit bij jonge dieren te doen, liefst voor ze een redelijke pensfunctie hebben. De pens zorgt nl voor veel druk op de hechtingen onderin de buik, waardoor deze kunnen uitscheuren.