Ontwormen

Katten kunnen net als honden verschillende wormen bij zich dragen. Spoelwormen, haakwormen, lintwormen en hartwormen komen zeer regelmatig voor. Helaas worden veel katten slecht tot niet ontwormd terwijl dit juist regelmatig moet gebeuren. Vooral katten die buiten lopen kunnen van alles oppikken, ze jagen op muizen en vogels, eten gras en snuffelen graag overal rond waardoor ze eitjes van wormen al snel op de poten en vacht hebben zitten. 

Als de kat besmet is met wormen hoeft dit dus niet altijd waarneembaar te zijn. Een ernstige wormbesmetting kan onder andere diarree en braken veroorzaken. Ook worden de katten vaak mager en hebben een doffe vacht. 
De mens kan zich eveneens met de eitjes van wormen besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond. 

Het is dus enorm belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen. 
Ons advies is om 4x per jaar al uw huisdieren te ontwormen. Kittens kunnen al in de baarmoeder besmet worden. 
Deze kittens hebben vaak een achterstand in groei, worden mager, maar hebben wel een dikke, opgezette buik. 

Ontwormschema kittens: 

1e keer ontwormen: op een leeftijd van 4 weken 
2e keer ontwormen: op een leeftijd van 6 weken 
3e keer ontwormen: op een leeftijd van 8 weken 
Daarna op 4, 5 en 6 maanden leeftijd.

undefined

 

Spoelwormen
De spoelworm bij de hond heet Toxocara canis en bij de kat Toxocara cati.
Spoelwormen leven in de dunne darm van hond en kat. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes (rond de 200.000 eitjes per worm, per dag!) zijn met het blote oog niet waarneembaar. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuursschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen en ze kunnen enkele jaren infectieus blijven.
Uw huisdier kan zich besmetten door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten. Pups kunnen in de baarmoeder al besmet raken en zowel pups als kittens kunnen zich via de moedermelk infecteren. Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen. Bij pups en kittens valt bij een besmetting op dat de diertjes slecht groeien, mager zijn, maar wel een dikke buik hebben. Ze hebben soms last van diarree en gasvorming.
Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond (Uit recentelijk onderzoek in Utrecht is gebleken dat 25% van de parken en 59% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn!). Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. In een enkel geval kunnen deze larven in het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken.
Ook is uit recent onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden.

undefined

 

Haakwormen
Haakwormen zijn veel voorkomende parasieten in de dunne darm van honden en katten.
Katten kunnen worden besmet door het inslikken van de larven van de haakworm via besmette grond of via larven die actief door de huid van de hond heen dringen. Ook kittens kunnen direct na de geboorte worden besmet via de moedermelk.
Volwassen haakwormen leven in de dunne darm van honden waar ze eitjes leggen die via de uitwerpselen van de kat in de omgeving terechtkomen. Binnen enkele weken komen er larven uit de eitjes, die klaarstaan om de hond te besmetten. Na de besmetting beginnen de larven te migreren totdat ze hun uiteindelijke bestemming bereiken: de darmen van de kat, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen die eitjes leggen. Sommige larven bereiken de darm niet: zij blijven ingekapseld in verschillende organen totdat een stimulus, zoals zwangerschap, ze opnieuw activeert en ervoor zorgt dat ze opnieuw gaan migreren, in de darmen terechtkomen en zich ontwikkelen tot volwassen wormen.
Larven die door de huid heendringen, veroorzaken een hevige, jeukende ontsteking; migratie door het ademhalingsstelsel kan leiden tot ontsteking en hoesten.
Volwassen wormen hechten zich met haakvormige tanden aan de darmwand en leven van bloed en weefsel, waardoor ze onbehagen, bloederige diarree en bloedarmoede veroorzaken. Dit wordt nog verergerd door hun sterke neiging om over het darmoppervlak te migreren, zodat ze bloedende wonden achterlaten die vooral voor kittens gevaarlijk zijn.

undefined

 

Lintwormen

De lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkele centimeters tot méér dan 1 meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten (proglottiden) die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze eruit als rijstkorrels. In tegenstelling tot de spoelworm kunt u als eigenaar een besmetting met lintworm dus wél zelf vaststellen. De vrijgekomen eitjes worden opgegeten door vlooien. Uw huisdier kan zich besmetten door een geïnfecteerde vlo op te eten. Ook kinderen kunnen zich door het opeten van een vlo met deze lintworm besmetten. Dit heeft verder, in tegenstelling tot de spoelworm, geen nadelige gevolgen. Lintwormen zijn te bestrijden met: een wormmiddel met Praziquantel erin!

undefined

 

Hartwormen 

De hartworm komt voor in Midden en Zuid-Europa. Deze worm kan dodelijk zijn voor uw huisdier. Een hond of kat die wordt gestoken door een bepaalde muskiet kan worden besmet met de larfjes van de Dirofilaria immitis. In het lichaam groeien de larven uit tot wormen van wel 25 centimeter lang. Ze kunnen jarenlang in leven blijven. De wormen nestelen zich in het hart en de longslagaders. 
Dieren moeten van tevoren worden behandeld met een middel speciaal tegen de hartworm, onder andere Milbemax of Stronghold. Een gewone wormenkuur (voor lint- en spoelwormen) werkt niet! 
Ons advies is om voor de vakantie en één maand na terugkomst in Nederland uw hond/kat te behandelen met een van deze middelen. Zo voorkomt u een hoop ellende.