Vaccinatie Konijn Actie

In de maand Mei geven we korting op de vaccinatie van konijnen. De kosten zijn in deze maand slechts € 30,00 per konijn. We vaccineren uw konijn tegen Myxomatose en RHD type 1 EN 2 . U kunt contact opnemen met de praktijk voor een afspraak, of langskomen op een inloopspreekuur. U kunt ook online een afspraak maken.

Wij raden u aan uw konijn te beschermen tegen deze nare infectieziekten.

Hieronder volgt meer informatie over de ziekten.

Myxomatose is een soort pokkenvirus en wordt via wilde konijnen verspreid door konijnenvlooien en muggen.  Deze ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. 
De symptomen die hier bij horen zijn onder andere: 
Dikke, vochtige zwellingen op het hoofd, gezwollen oogleden, gezwollen lippen en zwellingen aan de binnenkant van het oor. Ook kunnen er gezwellen optreden rond de anus en geslachtsorganen. 
Deze zwellingen kunnen op den duur zo groot worden, dat er voor het dier geen overlevingskans mogelijk is. 
Kans op genezing van deze ziekte is zelfs met goede verzorging en antibiotica zeer klein. 
Preventief vaccineren is de enige manier uw konijn te beschermen. . De maand april is de beste periode van vaccineren: het risico op besmetting is namelijk in zomer en herfst het grootst.

RHD/VHS, Viraal Haemorrhagisch Syndroom, is een nog dodelijker virus dan Myxomatose.
Dit virus kan zich op alle mogelijke manieren verspreiden. 
Er zijn 2 types van deze variant. VHS 1 komt sinds 1984 voor in ons land, VHS type 2 pas de laatste paar jaren. De ziekte verloopt zeer snel, 1-5 dagen. Symptomen zijn diarree, lusteloosheid en niet willen eten. Soms komt er bloed uit de neus. De meeste dieren overleven het niet.       De ziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal (zoals kooien, voederbakken en drinkflesjes) kan het overgebracht worden. Door direct onderling contact tussen konijnen en door stekende insecten kan het ook worden overgebracht.
Let op: op plaatsen in het wild waar wilde konijnen voorkomen kan vers geplukt gras besmet zijn! Als u als eigenaar in het gras loopt waar veel wilde konijnen rondlopen kunt u via de schoenzolen het virus overdragen aan u eigen konijn.
De ziekte is niet te behandelen, alleen te voorkomen door te vaccineren.

Voorafgaand aan vaccinatie wordt uw konijn onderzocht en is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen.

Heeft u eerder vragen, contact ons gerust!