Verstopping

Als een konijn te weinig ruwvoer (hooi) binnen krijgt, krijgt hij ook te weinig vezels binnen. Vezels zorgen, net als bij mensen, voor een goede optimale beweging van de darmen. 
Deze beweging zorgt ervoor dat het voedsel wordt doorgevoerd. 
Als de beweging te traag is (door te weinig vezels) blijft het voedsel te lang in de maag en als deze massa uitdroogt, blijven de grove delen over, dit kunnen onder andere haarballen zijn. Het konijn krijgt hierdoor een vol en opgeblazen gevoel, waardoor het minder gaat eten en doordat het minder gaat eten, bewegen de darmen zich nog trager, waardoor er uiteindelijk een verstopping is ontstaan. 

Het vervelende is dat u lang niets aan het konijn hoeft te merken, ze blijven meestal vrolijk en levendig, wel gaan ze minder eten en zijn de keutels minder en kleiner. De keutels van een konijn vertellen veel over de conditie van het konijn, het is dan ook belangrijk deze regelmatig na te kijken. Normale keutels zijn rond, droog en glanzend, van ongeveer dezelfde vorm. 

Behandeling van konijnen met obstipatie bestaat uit het toedienen van vocht en het geven van groene bladgroente. Eventueel kan de dierenarts middelen voorschrijven om de darmen te stimuleren.