Gebitsproblemen

undefined

Door slechte voeding, dat wil zeggen voeding met te weinig calcium of door het trekken en bijten aan bijvoorbeeld tralies kan er een afwijkende stand van de snijtanden of kiezen ontstaan. 

Konijnen hebben een ongewone calciumstofwisseling. Wanneer een konijn voeding met te weinig calcium krijgt ontstaat er een tekort aan calcium in het bloed. 
Een konijn dat bijvoorbeeld gemengd voer krijgt eet vaak alleen de lekkere dingen op. Het zal vaak de bikskorrels die er tussen zitten laten liggen. Deze bikskorrels zijn juist belangrijk voor de calciumopname van het konijn en het krijgt dus te weinig calcium binnen. Dit zal er toe leiden dat het konijn calcium uit zijn kaakbot gaat halen. Hierdoor ontstaat botontkalking. Dit heet osteodystrofie. 

Er kunnen dan een aantal problemen ontstaan, waaronder een afwijkende stand van de kiezen, een afwijkende stand van de snijtanden, waardoor deze niet meer op elkaar afslijten en dus doorgroeien en wortels kunnen de verkeerde kant op groeien. Waardoor er onder andere abcessen (ontstekingen) kunnen ontstaan. Wat kan resulteren in pussige uitvloeiing uit de ogen. 

Of uw konijn een verkeerde stand van de tanden heeft is vaak makkelijk te zien, de kiezen echter zijn moeilijk te zien en de konijnen laten dit ook moeizaam toe. 
Dit zal vaak onder narcose moeten gebeuren. In onze praktijk is het mogelijk om zowel de tanden als de kiezen te laten slijpen. 
Een van onze dierenartsen is hierin gespecialiseerd. 

Echter, voorkomen is beter dan genezen, goede voeding en regelmatig iets hards te knabbelen is al een eerste stap. 
Merkt u dat uw konijn wel wil eten, maar het niet kan, mager wordt of moeilijk eet, wacht dan niet te lang en laat zijn gebit eens goed nakijken