Vaccinatie

undefined

Een vaccin is een hulpmiddel voor het lichaam om zich te beschermen tegen bepaalde bacteriën of virussen die in sommige gevallen, zonder bescherming, dodelijk kan zijn. Een vaccin wordt gemaakt van een bacterie of virus die verantwoordelijk is voor een bepaalde ziekte. 
Dit wordt in hoeveelheid aangepast, waardoor het lichaam antistoffen op gaat bouwen tegen deze ziektes. 
De ziektes waartegen wij vaccineren zijn Kattenziekte, Niesziekte en Rabies. Vaccineren tegen Chlamydia is ook mogelijk.


Kattenziekte
Kattenziekte of panleucopenie is eveneens een zeer besmettelijk virus ziekte bij katten. Dit Parvo-virus veroorzaakt vooral maagdarmklachten en een verminderde weerstand. 
Door de verminderde weerstand kunnen andere infectieziekte het beeld verergeren, maar katten met kattenziekte worden sloom, braken, hebben diarree, verliezen hun eetlust en drogen uit. Sommige dieren kunnen zelfs hersenverschijnselen vertonen. 
Deze ziekte heeft bijna altijd een dodelijke afloop, katten die het wel overleven kunnen nog lange tijd last houden van diarree. 

Dit virus verspreidt zich snel en is moeilijk te bestrijden, het kan overgedragen worden door handen, besmette kleding etc. 
Een omgeving die besmet is met dit virus kan nog jarenlang besmet blijven. 
Katten kunnen tegen kattenziekte beschermd worden door ze eenmaal per drie jaar te vaccineren. 
De kans dat ze het virus krijgen is zo minimaal. 
De vaccinatie die wij geven biedt bescherming tegen dit Parvo-virus. 
Om kittens zo goed mogelijk te bescherming dienen zij 2x ingeënt te worden. 
1x op 9 weken leeftijd en 1x op 12 weken leeftijd. 
Daarna na 1 jaar herhalen, vervolgens 1 x per 3 jaar.

undefined

Niesziekte
Niesziekte is een zeer besmettelijke virusziekte, het komt vrij veel voor en kan zeer hardnekkig zijn. Een beginnende niesziekte begint vaak met niezen en indien onbehandeld kan het zorgen voor vervelende ontstekingen van de voorste luchtwegen (neus en keel), de ogen en de mond. De dieren hebben vieze, natte ogen, korsten in de neus en willen vaak niet eten en drinken. Behandeling is noodzakelijk om zo het dier veel ellende te besparen en chronische niesziekte te voorkomen. Vaccineren is een goede manier om uw kat(ten) te beschermen. De vaccinatie biedt geen 100 % bescherming, maar voorkomt dat een lichte vorm van niesziekte ernstig wordt. 

Daarnaast hebben wij ook de mogelijkheid om een titerbepaling uit te voeren(titreren). Hierbij kijken we of uw kat nog voldoende afweerstoffen heeft tegen Kattenziekte. We nemen hiervoor een klein beetje bloed af. 


Om kittens zo goed mogelijk te bescherming dienen zij 2x ingeënt te worden. 
1x op 9 weken leeftijd en 1x op 12 weken leeftijd. 
Daarna elk jaar herhalen.

undefined

Rabiës
Gaat u met uw kat naar het buitenland dan moet de kat ook gevaccineerd zijn tegen rabiës(hondsdolheid, ook besmettelijk voor katten). Deze vaccinatie is drie jaar geldig en moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Dit moet worden genoteerd in het paspoort van uw kat. Ook moet de kat gechipt zijn.